Oud-SS’er Klaas-Carel Faber mogelijk toch de cel in

Oude foto van Klaas-Carel Faber
Oud-SS’er Klaas-Carel Faber moet mogelijk alsnog de gevangenis in. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een rechtbank in Beieren namelijk gevraagd de levenslange gevangenisstraf die hij ooit in Nederland kreeg, in Duitsland op te leggen. Dat meldt de NOS dinsdag.

Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld vanwege betrokkenheid bij tweeëntwintig tijdens de Tweede Wereldoorlog gepleegde moorden. De doodstraf werd later omgezet in levenslang.

In 1952 ontsnapte Faber met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte hij naar West-Duitsland. Dankzij het zogenaamde Führer-Erlass kreeg Faber daar het Duitse staatsburgerschap. Het Führer-Erlass was een wet die tijdens de oorlog door Hitler werd ingevoerd en er voor zorgde dat buitenlanders die dienst hadden gedaan in het Duitse leger recht kregen op Duits staatsburgerschap.

- advertentie -November 2010 vroeg Nederland aan Duitsland weer om uitlevering van de oud-SS’er. Duitsland liet toen echter weten geen onderdanen uit te leveren.

Na druk vanuit Nederland blijkt het Duitse OM nu toch te gaan proberen om Faber zijn straf in Duitsland te laten uitzitten.

Enkele maanden geleden was de directeur van het Simon Wiesenthal Center nog in Nederland om aandacht te vragen voor de zaak. De 89-jarige Faber is sinds enige tijd de meest gezochte oorlogsmisdadiger van de internationale Joodse mensenrechtenorganisatie.

De Britse uitgever Peter McGee wil delen van Hitlers Mein Kampf in…
Barak 1B - Foto: Jan van de VenNationaal Monument…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net