Kledingstuk uit de ijzertijd gevonden in Noorwegen

Foto: Marianne VedelerFoto: Marianne Vedeler
Door de opwarming van de aarde en het wegsmelten van sneeuw hebben archeologen in Noorwegen enkele bijzonder ontdekkingen gedaan.

Pijlpunten die werden gevonden - Afb: AntiquityPijlpunten die werden gevonden – Afb: Antiquity


De zogenaamde eeuwige sneeuw smelt in de bergen van Noorwegen stukje bij beetje weg. Hierdoor vonden archeologen onlangs onder meer een tuniek uit de ijzertijd en enkele tientallen speerpunten van naar schatting zesduizend jaar oud.

De vondst is bekendgemaakt door Marianne Vedeler van de universiteit van Oslo in een artikel in het wetenschappelijke magazine Antiquity. Volgens de wetenschapster leert de vondst van het tuniek onderzoekers meer over de invloed die de Noord-Europese culturen en het Romeinse Rijk op elkaar hebben gehad.

T-shirt

Het tuniek werd gevonden in de Lendbreen-gletsjer in Noorwegen. Het kledingstuk, dat zowel wol van een lammetje als van een volwassen schaap bevat, blijkt te zijn gemaakt tussen 230 en 390 na Christus. Het is een van de weinige overgebleven kleden uit deze periode. Het kledingstuk blijkt in het verleden twee keer te zijn gerepareerd en heeft geen knopen of gespen. De gebruiker trok het, zoals een t-shirt, gewoon over het hoofd.

De zesduizend jaar oude speerpunten zijn net als het tuniek zeer goed bewaard gebleven.

Auteurs
Trefwoorden

Gerelateerde uitgaven: BETA

Gerelateerde berichten

3 Comments

  1. H.staps said:

    Dan is het geen ijzertijd kledingstuk de ijzertijd duurde namelijk van ± 800 voor christus tot ± 50 voor christus en toen kwamen de romeinen.

  2. Caspar said:

    Zo verwarrend is het niet hoor. De ijzertijd is het laatste deel van de prehistorie. Op het moment dat de Romeinen naar Nederland kwamen, was de prehistorie voorbij en begon de historie met de introductie van geschreven tekst. In Noorwegen zijn ze pas gaan schrijven rond de Vikingtijd (althans voor zover we weten). Vandaar dat de prehistorie daar langer doorloopt. In die zin kan je ook stellen dat in sommige delen van Zuid-Amerika en Azië er nog steeds mensen zijn die in de prehistorie leven.

Top