Kledingstuk uit de ijzertijd gevonden in Noorwegen

Foto: Marianne Vedeler

Foto: Marianne Vedeler

Door de opwarming van de aarde en het wegsmelten van sneeuw hebben archeologen in Noorwegen enkele bijzonder ontdekkingen gedaan.

Pijlpunten die werden gevonden - Afb: Antiquity

Pijlpunten die werden gevonden – Afb: Antiquity


De zogenaamde eeuwige sneeuw smelt in de bergen van Noorwegen stukje bij beetje weg. Hierdoor vonden archeologen onlangs onder meer een tuniek uit de ijzertijd en enkele tientallen speerpunten van naar schatting zesduizend jaar oud.

De vondst is bekendgemaakt door Marianne Vedeler van de universiteit van Oslo in een artikel in het wetenschappelijke magazine Antiquity. Volgens de wetenschapster leert de vondst van het tuniek onderzoekers meer over de invloed die de Noord-Europese culturen en het Romeinse Rijk op elkaar hebben gehad.

T-shirt

Het tuniek werd gevonden in de Lendbreen-gletsjer in Noorwegen. Het kledingstuk, dat zowel wol van een lammetje als van een volwassen schaap bevat, blijkt te zijn gemaakt tussen 230 en 390 na Christus. Het is een van de weinige overgebleven kleden uit deze periode. Het kledingstuk blijkt in het verleden twee keer te zijn gerepareerd en heeft geen knopen of gespen. De gebruiker trok het, zoals een t-shirt, gewoon over het hoofd.

- advertentie -

De zesduizend jaar oude speerpunten zijn net als het tuniek zeer goed bewaard gebleven.

© Foto: Architecten Team van Meer
© Foto: Architecten Team van MeerDe Vlaamse minister…
Gezicht van boven op de linkerzijde van de schedel. De personen zijn vlnr. Bouchra Filali (met strohoed) Dan Farrar, Clayton Phipps, Peter Larsson (met mesje) en Anne Schulp. - Servaas Neijens, Naturalis
De schedel van de tyrannosaurus rex - Servaas…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: