Klokhuis duikt in de canon van Nederland

Mustafa Marghadi bij de Nachtwacht – Foto: NTR

In jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis wordt vanaf donderdag 27 oktober uitgebreid aandacht besteed aan de vaderlandse geschiedenis. Iedere donderdag wordt vanaf dat moment één van de vijftig vensters van de canon van Nederland behandeld.

De nieuwe serie, getiteld Het Klokhuis maakt Geschiedenis, is ontwikkeld door de NTR en het Nationaal Historisch Museum (NHM). Iedere donderdag wordt een nieuw venster behandeld. Tijdens de eerste serie komen zeventien van de in totaal vijftig canonvensters aan bod. De NTR:- advertentie -

Lisa Wade vertelt over Hugo de Groot – Foto: NTR

Wat is het geheim van de schilderkunst van Rembrandt? Wie waren de patriotten? Hoe ontsnapte Hugo de Groot? Wie was Willem van Oranje? Hoe is de grachtengordel ontstaan? Geschiedenis van lang geleden (hunebedden 5000 v.Chr.) maar ook van recentere datum (Annie M.G. Schmidt) komt in de serie aan bod.

In de eerste aflevering gaat presentator Mustafa Marghadi op zoek naar het geheim achter de schilderkunst van Rembrandt. Hij legt de kijkers onder meer uit wat Rembrandt zo bijzonder maakte en daarnaast laat kunstschilder Wim Schot in deze eerste aflevering zien hoe de oude meester te werk ging.

De eerste drie afleveringen van Het Klokhuis maakt Geschiedenis gaan op 18 oktober in première op het Cinekid Festival. De lancering van de serie sluit aan bij de nationale Maand van de Geschiedenis die in oktober in Nederland gehouden wordt.

Lees ook: Poëtische non-fictie en de overzichtelijkheid van lijsten

Still uit de trailerWillem Holleeder wil voorkomen dat de…
Rijk de Gooyer in 1975 - Foto: CC/AVROActeur Rijk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: