Klokkenspel op lijst immaterieel cultureel erfgoed

Carillon in de Munttoren te Amsterdam - cc

Carillon in de Munttoren te Amsterdam – cc

Het bespelen van een klokkenspel of carillon is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De zogenaamde beiaardcultuur werd door de Klokkenspel Vereniging (NKV) voorgedragen.


Vrijdag krijgt de vereniging in museum Speelklok in Utrecht een certificaat overhandigd dat hoort bij plaatsing op de lijst. Volgens de NKV is Nederland met 186 handbespeelde klokken wereldrecordhouder. Nog ieder jaar worden er nieuwe beiaardiers opgeleid aan het conservatorium in Amersfoort, de enige conservatoriumopleiding tot beroepsbeiaardier ter wereld.

Een beiaard of carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument, dat vaak bestaat uit meerdere series klokken. Het instrument ontstond in de Lage Landen in de zestiende eeuw.

Immaterieel Cultureel Erfgoed

Ons land heeft sinds twee jaar een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

- advertentie -

Onder meer het bloemcorso in Utrecht en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

De beiaardier speelt:

Koeltorens op mijnterrein 'Emma' - RCEDe provincie Limburg
Keizer Hirohito in 1928Na maar liefst vierentwintig jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: