Knutselen met de collectie van het Rijksmuseum

Rijksmuseum lanceert Rijksstudio

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft dinsdag de zogenaamde Rijksstudio gelanceerd. Via deze digitale toepassing maakt het museum een groot deel van de eigen collectie voor iedereen gratis beschikbaar.

De Rijksstudio bevat op dit moment 125.000 afbeeldingen van objecten uit de museumcollectie. Deze objecten zijn in de digitale studio van heel dichtbij te bekijken. De afbeeldingen kunnen op hoge resolutie ook rechtenvrij worden gedownload. Het Rijksmuseum:

De Rijksstudio is zo gemaakt dat iedereen de collectie makkelijk kan ontdekken, aanraken, delen en zelf toepassen. […] Men kan bijvoorbeeld met zelfgekozen afbeeldingen of details een reproductie (laten) maken, een iPadhoes printen, een bank bekleden of zelfs een scooter of auto beplakken.

Tatoeage ontworpen door Droog Design. Detail van Stilleven met bloemen in een glazen vaas, Jan Davidszn. De Heem en Rachel Ruysch, 17de-eeuw (Collectie Rijksmuseum)


Op de website kunnen geïnteresseerden een eigen studio maken met beelden uit de collectie van het museum. Taco Dibbits, directeur Collecties:

- advertentie -

Rijksstudio is ontstaan vanuit de overtuiging dat de collectie van het Rijksmuseum van en voor iedereen is. Om naar te kijken en van te genieten en ook om zelf mee aan de slag te gaan. In iedereen schuilt een kunstenaar!

De ontwerpers Rachel Harding en Alexander van Slobbe lieten zich al inspireren en maakten respectievelijk een tatoeage met zeventiende-eeuws bloemstilleven en een zijden sjaal met zilveren kannen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Nieuwe website

Dinsdag lanceerde het Rijksmuseum een nieuwe website. Zowel de nieuwe website als de Rijksstudio zijn zo gemaakt dat ze niet alleen goed zijn te bekijken op de desktopcomputer of laptop, maar ook op bijvoorbeeld de iPad of iPhone.

Na een verbouwing van negen jaar opent het Rijksmuseum Amsterdam in april 2013 de deuren weer voor het publiek.

Zijden shawl, ontwerp Alexander van Slobbe

Drie affiches van Frans Mettes - Afb: Spoorwegmuseum Bij…
Boijmans Van BeuningenMuseum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: