Koffiepot-icoon Renato Bialetti overleden

De Italiaanse ondernemer Renato Bialetti is deze week op 93-jarige leeftijd overleden. Hij maakte een uitvinding van zijn vader, de achthoekige Bialetti-koffiemaker, wereldberoemd.

Bialetti-koffiemaker op het gasfornuis - cc

Bialetti-koffiemaker op het gasfornuis – cc

In de jaren vijftig van de vorige eeuw bracht de Italiaan de typische koffiepot op de markt. Officieel gaat het om de Moka Express maar in de volksmond werd de pot bekend als de Bialetti-koffiemaker.

Het aluminium apparaatje moet op het gasfornuis gezet worden en bevat een waterreservoir en een opvangbakje. Daartussen wordt een filter voor de koffie geplaatst. Zodra het water in het bakje gaat koken ontstaat er druk in het reservoir. Via een buisje en het filter wordt het water vervolgens door de koffie heen omhoog geperst naar het extractiegedeelte.

De koffie die met de Bialetti gemaakt wordt valt niet onder de noemer espresso omdat de druk lager is dan in een espressomachine. Ook het voor espresso kenmerkende schuimlaagje ontbreekt. De achthoekige koffiemaker werd in de jaren vijftig enorm populair. De meeste Italiaanse gezinnen hebben het apparaat wel in huis en ook in veel Nederlandse huishoudens is de Bialetti te vinden.

- advertentie -

Reclame voor de Moka Express koffiepot

Eddy Wally in 2008 (cc - Bert Heymans)
De Vlaamse volkszanger Eddy Wally is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. De…
Mevrouw Van der Hoop tachtig jaar, 3 november 1959. Zij zit in het midden, omringd door familie, pachters en personeel
Op 21 februari start in het Koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: