Kogel Slag bij Gettysburg opgedoken

Slag bij Gettysburg

In een boom bij de stad Gettysburg is een kogel gevonden die is afgevuurd tijdens de beruchte Slag bij Gettysburg, de grootste veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat meldt de Pittsburgh Post-Gazette.

De Slag bij Gettysburg vond plaats in juli 1863 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste keerpunten van de Amerikaanse Burgeroorlog. Gedurende drie dagen nam het leger van de noordelijke staten, geleid door legerofficier George Made, het op tegen het zuidelijke leger dat aangevoerd werddoor opperbevelhebber Robert E. Lee. Laatstgenoemd wilde via Gettysburg diep in het noorden doordringen, maar werd verslagen. Vanaf dat moment moest het Geconfedereerde leger steeds meer terrein prijsgeven.

- advertentie -

De Slag bij Gettysburg kostte ongeveer vijftigduizend mensen het leven.

Op Culps Hill, waar in 1963 hevig werd gevochten, is nu dus een 148 jaar oude kogel opgedoken. Volgens parkbeheerder Bob Kirby werden er honderd jaar geleden op deze locatie nog heel vaak kogels gevonden. Tegenwoordig is dat volgens Kirby een zeldzaamheid. De kleine kogel werd aangetroffen in een omgewaaide boom. Hij wordt opgenomen in de collectie van een aan de slag gewijd museum in Gettysburg.

De komende jaren wordt in Amerika uitgebreid stilgestaan bij de Slag bij Gettysburg. In juli 2013 is het namelijk honderdvijftig jaar geleden dat de legers van de noordelijke en zuidelijke staten het bij Gettysburg tegen elkaar opnamen.

De IBM 5150 uit 1981Op 12 augustus 1981 introduceerde…
Berlijnse MuurIn Berlijn worden zaterdag de slachtoffers van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: