Kolossale beelden op een koninklijk grafheiligdom

De Nederlandse professor Herman Brijder deed begin deze eeuw uitgebreid onderzoek op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije waar in de eerste eeuw voor Christus een groot mausoleum werd aangelegd werd voor koning Antiochus I. Vanwege de verschijning van de eindpublicatie van professor Brijder heeft het Allard Pierson Museum in Amsterdam een fototentoonstelling over Nemrud Dagi samengesteld.


Het grafheiligdom op de top van de berg kenmerkt zich door kolossale beelden van goden, reliëfplaten en twee zogenaamde leeuwenhoroscopen, de vroegst bekende in steen gehouwen horoscopen uit de oudheid.

Begin 2014 werd een afgietsel van een groot reliëf van de Nemrud Dağı -dat een leeuwenhoroscoop voorstelt – door de Internationale Nemrud Stichting aan het Amsterdamse museum geschonken. Dit reliëf is in felle kleuren beschilderd en vormt een belangrijk onderdeel van de fototentoonstelling.

De fototentoonstelling geeft vooral een impressie van het onderzoek dat op de berg is verricht. De opening vindt plaats op woensdag 21 januari 2015.

- advertentie -

De eindpublicatie van professor Brijder

Domtoren in avondlicht, gezien vanuit het westen - Foto: CC/Pepijntje
De Utrechtse musea zeggen in 2014 een goed jaar te hebben gehad.…
Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan (Gemeentemuseum)
Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan (Gemeentemuseum)Het wordt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: