‘Kom binnen… de eerste stadspoorten van Bergen op Zoom’

PRIKBORD – De tentoonstelling ‘Kom binnen… de eerste stadspoorten van Bergen op Zoom’ is tot en met 1 november 2013 te bezoeken. Stichting In den Scherminckel, de stichting van amateurarcheologen, richtte deze tentoonstelling in Museum de Gevangenpoort in, in samenwerking met gemeentelijke archeologie Bergen op Zoom. Gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) verzorgen rondleidingen.

Status en Macht

Dit moet een stadspoort zeker hebben uitgestraald voor bezoekers aan een Middeleeuwse stad. Machtige bouwwerken, met robuuste torens, als onderdeel van een stadsomwalling. Naast de status en macht en grens van een rechtsgebied hadden de omwalling en de poorten voor de poorters (inwoners) van de stad vooral de functie van bewaking en veiligheid. De omwalling en de poorten, bewaakt door poortwachters, hielden controle op iedereen die de stad in en uitging. ‘s Avonds werden de stadspoorten gesloten. De buitenwereld werd, als het ware, buitengesloten.

De tentoonstelling richt zich op de eerste, oudste poorten rond de stad Bergen op Zoom; zijnde de eerste stadsomwalling. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan die poorten waarnaar archeologisch onderzoek is gedaan. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode 2008 tot en met 2011.

- advertentie -

Archeologie

Op de tweede verdieping van het museum staat een vaste expositie over archeologie. Aan de hand van een grote maquette (2 x 1 meter) wordt uitgelegd wat er zoal komt kijken bij archeologisch onderzoek: het graven, het onderzoeken van sporen, het tekenen. Het herkennen en dateren van de vondsten komt ook aan de orde. Daarna volgt het moeizame werk van het uitwerken van de opgraving, lang nadat de put al weer is dichtgegooid. Archeologie is een betrekkelijk jonge wetenschap, die steeds weer tot de verbeelding spreekt.

Openingstijden: t/m 1 november 2013 van dinsdag tot en met zondag, 13:00-16:30 uur
Toegang: 1,50 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Adresgegevens: Museum de Gevangenpoort, Lievevrouwestraat 60 te Bergen op Zoom.
www.scherminckel.nl

Afzender: Stichting In Den Scherminckel

Ook een bericht plaatsen op Historiek?

Boeken zoeken bij Bol.com:

De ontvoering van Alfred HeinekenActeur Anthony Hopkins speelt de…
Middeleeuwse boerderijen gevonden in Zeeland
ArcheologieBij het Brabantse dorp Giessen zijn de fundamenten gevonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: