Koning Lodewijk Napoleon en zijn Paleis op de Dam

Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde

In het Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf eind juni de tentoonstelling Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam te zien.

In de tentoonstelling staat het gebouw als Frans Koninklijk Paleis centraal en wordt ingegaan op de bijzondere erfenis van het regeringsbeleid van Lodewijk Napoleon als eerste koning van Holland.

Het gebouw op de Dam was eerst het stadhuis van Amsterdam maar dat veranderde op 20 april 1808. De 29-jarige Lodewijk Napoleon (1778-1846)

- advertentie -Koning Lodewijk Napoleon – Charles Howard Hodges, 1809

nam toen namelijk, als eerste koning van ons land, zijn intrek in het gebouw. Vijf jaar diende het gebouw hierna als Frans – Koninklijk en Keizerlijk – Paleis.

In de tentoonstelling wordt het verhaal van Lodewijk Napoleon onder meer verteld aan de hand van het gebouw zelf, het meubilair, bijzondere (kunst)voorwerpen en speciaal voor de tentoonstelling gemaakte mini-documentaires. De organisatie van de tentoonstelling:

Niet alleen in het gebouw heeft koning Lodewijk Napoleon zijn sporen nagelaten. Met zijn beleid bouwde Lodewijk in de vier jaren van zijn koningschap voort op hervormingen die tussen 1795 en 1806 tijdens de Bataafse Republiek waren ingezet. Hij bespoedigde en implementeerde belangrijke maatregelen die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

In 1810 deed Lodewijk Napoleon noodgedwongen afstand van de troon en werd Holland ingelijfd bij Frankrijk. Na het vertrek van de Fransen behield het gebouw zijn paleisfunctie. Op dit moment is het in gebruik als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis.

De tentoonstelling Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam loopt van 29 juni tot en met 16 september 2012

DigitaliseringDe beeldcollectie van de Atlas Van Stolk wordt gedigitaliseerd.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: