Koning opent bijzondere WOII-tentoonstelling

Vermommingsbril van Hannie Schaft - Foto: tweedewereldoorlog.nl

Vermommingsbril van Hannie Schaft – Foto: tweedewereldoorlog.nl

Koning Willem-Alexander opent op 4 februari de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ in de Kunsthal in Rotterdam. Een eenmalige gezamenlijke tentoonstelling van vijfentwintig oorlogs- en verzetsmusea.


De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

Voor de tentoonstelling droegen de deelnemende musea hun meest bijzondere voorwerpen uit hun collectie aan. Televisiemaker Ad van Liempt selecteerde hieruit vervolgens honderd voorwerpen. Aan de hand van deze bijzondere objecten wordt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier verteld.

Bij ieder voorwerp wordt een persoonlijk verhaal verteld. Zo is de vermommingsbril van verzetsstrijdster Hannie Schaft te zien, maar ook een trui gemaakt van hondenhaar in de hongerwinter van 1944-45.

Andere bijzondere objecten zijn bijvoorbeeld de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering op de dag van het bombardement op Rotterdam maakt, van een snel weggepakt laken en een bezemsteel. Maar ook de zo beruchte SS-vlag en een imposante Cromwell tank vinden drie maanden onderdak in de Kunsthal.

- advertentie -

De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. Met de tentoonstelling willen de instellingen de bekendheid van de deelnemende musea en hun bijzondere collecties vergroten.

De tentoonstelling loopt van 5 februari tot en met 5 mei 2014.

NIOD in AmsterdamLeerlingen van het Bredero Lyceum in…
Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz
Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz"Waar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: