Koning opent viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen

Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen – Foto: CC/Fruggo

Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen – Foto: CC/Fruggo

Koning Willem-Alexander reist donderdag 15 mei naar het noorden om in het Academiegebouw in Groningen het officiële startsein voor de viering van het vierhonderdjarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen te geven.


Het tachtigste lustrum van de oude universiteit wordt vervolgens een maand lang gevierd. De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de oudste universiteiten van Nederland. In 1614 werd in Groningen de Hogeschool geopend. Dit jaar is dat exact vierhonderd jaar geleden.

De jonge Groningse universiteit was in de zeventiende eeuw al internationaal. Ongeveer de helft van de studenten en docenten kwam uit het buitenland. De eerste rector magnificus, Ubbo Emmius, was Duits. De universiteit:

“Tegelijkertijd was de band tussen universiteit en stad en regio ook toen al zeer hecht. De oprichting van de universiteit – toen nog hogeschool – was een initiatief van de Statenvergadering van Stad en Ommelanden. Er werd onderwijs gegeven in vier faculteiten: Godgeleerdheid, Rechten, Geneeskunde en Filosofie. De eerste vijfenzeventig jaren van haar bestaan ging het de universiteit voor de wind met een instroom van ongeveer honderd studenten per jaar.”

Naar aanleiding van de lustrum-viering zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een foto-expositie over het Groninger DNA en de Zernike Campus vormt tien dagen lang het openluchtdecor van een muziektheatervoorstelling. Verver organiseert de universiteit onder meer lezingen, kenniscafés, kindercolleges, fietstochten en een familiedag.

- advertentie -
Angkor Wat op Google Street View
Angkor Wat op Google Street ViewDe hindoeïstische tempel
Mary Anderson in de film 'Cheers for Miss…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: