Koning woont première Sobibor-concert Jules Schelvis bij

Er reed een trein naar Sobibor

Er reed een trein naar Sobibor

Koning Willem-Alexander is eind deze maand aanwezig bij de première van de concerttournee ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in de Westerkerk in Amsterdam. Een project van Holocaust-overlevende Jules Schelvis


Het herdenkingsconcert draait om het vernietigingskamp Sobibor, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 170.165 mensen werden vermoord, onder wie ruim 33.000 Joden uit Nederland. Jules Schelvis was een van de slechts achttien Nederlandse overlevenden.

De nu 93-jarige Schelvis vertelt Schelvis tijdens het concert in fragmenten over de 72 uur durende deportatie-route. Hij vertelt hoe de veewagon er uit zag, wie zijn lotgenoten waren, wat zij met elkaar bespraken en welke gedachten en emoties hij onderweg had. De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel wordt ondersteund door historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

‘Er reed een trein naar Sobibor’ wordt opgevoerd in Amsterdam, Berlijn en de Poolse stad Lublin. Deze opvoeringen symboliseren de reis die Jules Schelvis in juni 1943 maakte.

- advertentie -

Jules Schelvis zette zijn ervaringen als overlevende van zeven concentratiekampen rond zijn zestigste op papier. Hij treedt tegenwoordig op als gids in voormalige kampen en hij was medeaanklager in het proces tegen de voor oorlogsmisdaden veroordeelde voormalig kampbewaker John Demjanjuk.

‘Er reed een trein naar Sobibor’

Jimmy Scott (cc)
Jimmy Scott (cc)De bekende Amerikaanse jazz-zanger Jimmy Scott…
Auschwitz (CC-C.Puisney)In de Amerikaanse stad Philadelphia is een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: