Koningin Elizabeth schudt oud IRA-leider de hand

De handdruk – Still YouTube

Een historisch moment in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een bezoek een Noord-Ierland schudde koningin Elizabeth woensdag de hand van Martin McGuinness, een voormalige leider van de terroristische beweging IRA.

Koningin Elizabeth bracht een bezoek aan Noord-Ierland ter gelegenheid van haar Diamanten Jubileum. De vorstin zit dit jaar zestig jaar op de troon. Tijdens het bezoek ontmoette ze dus Martin McGuinness. Het is voor het eerstdat de koningin een ontmoeting had met een vroeger leider van de IRA.

- advertentie -

In Groot-Brittannië wordt de ontmoeting gezien als een belangrijke stap in een verzoeningsproces dat al jaren aan de gang is.

Vanwege de gevoeligheden vond de ontmoeting achter gesloten deuren plaats. Later werd de handdruk voor de camera’s nog een keer overgedaan. Daarbij mochten echter geen geluidsopnamen worden gemaakt.

Voormalig IRA-leider Martin McGuinness kreeg begin jaren zeventig nog een half jaar celstraf opgelegd nadat hij was aangehouden met honderd kilo explosieven en ruim vijfduizend stuks munitie. Hij werd er van verdacht in deze periode leiding te hebben gegeven aan een commandogroep van de IRA. Hij door velen gezien als het brein achter een groot aantal aanslagen in Noord-Ierland. Tegenwoordig zit hij in de politiek. Namens zijn partij, Sinn Féin, deed hij vorig jaar mee aan de Ierse presidentsverkiezingen. McGuinness eindigde als derde.

Foto van een willekurige globe (Minnesota Historical Society)De Amsterdamse…
Swiebertje en Malle PietjePiet Ekel, de acteur die vooral…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: