Koningin opent Rijksmuseum met gouden sleutel

Foto: Rijksmuseum / Erik Smits

Het vernieuwde Rijksmuseum is zaterdag door koningin Beatrix geopend. Onder toeziend oog van museumdirecteur Wim Pijbes draaide ze een grote gouden sleutel om. Uit de gevel van het museum kwam vervolgens een grote hoeveelheid rook, in de kleuren rood, wit, blauw én oranje.

Wim Pijbes en koningin Beatrix bij de Nachtwacht – Foto: Rijksmuseum / Vincent Mentzel


Het Rijksmuseum in Amsterdam is in verband met een grootscheepse verbouwing maar liefst tien jaar dicht geweest. Het museum heeft een volledig vernieuwd gebouw, waarbij de oorspronkelijke stijlelementen zijn hersteld. De collectie van het Rijksmuseum is ook opnieuw opgesteld, alleen de Nachtwacht keerde terug op zijn oorspronkelijke plaats. Ook is een nieuw Aziatisch Paviljoen ingericht.

In tachtig zalen vertellen 8.000 voorwerpen straks het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur, van de Middeleeuwen tot nu.

Voorafgaand aan de opening kreeg koningin Beatrix een rondleiding door het nieuwe museum. Tijdens die rondleiding gaf trompettist Eric Vloeimans een optreden in het Atrium. Daarnaast droeg Remco Campert een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening had geschreven en er werd een kunstwerk van Christian Borstlap onthuld.

Na de officiële heropening kon het publiek het museum tot middernacht gratis komen bekijken. Maar liefst twintigduizend deden dit. Om zoveel mogelijk publiek de kans te geven het museum te bezoeken, was er een speciale rondleiding langs de hoogtepunten.

Zaal 19de eeuw in het nieuwe Rijksmuseum – Foto: Rijksmuseum / Erik Smits

Eerste bezoeker

Het museum hoopt ongeveer twee miljoen bezoekers per jaar te gaan trekken. De eerste officiële bezoeker werd zondagochtend in het zonnetje gezet door vertegenwoordigers van het museum. Die eerste bezoeker was de Britse Bonnie Sicka, lerares kunstgeschiedenis uit Milton Keynes.

Het Rijksmuseum heeft inmiddels al meer dan 75.000 entreekaarten verkocht. Een entreekaartje kost vijftien euro. Kinderen tot en met achttien hoeven geen entree te betalen.

Gerelateerde boeken:

Rijksmuseum officieel heropend

De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro toegekend aan…
Terugkijken: Opening RijksmuseumZaterdag werd het Rijksmuseum na een grote…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: