Koningin opent tentoonstelling in Zeeuws Museum

Wandtapijt – Zeeuws Museum

Koningin Beatrix heeft vrijdag in het Zeeuws Museum in Middelburg de tentoonstelling Willem van Oranje: Heerser en huisvader geopend.

Voorafgaand aan het bezoek aan de tentoonstelling onthulde de koningin in de Abdij in Middelburg een monument voor Willem van Oranje. Dit monument bestaat uit twee reliëfs die bij het Prinsenlogement aan de muur zijn bevestigd. De plaquettes – ontworpen door Jet Schepp en Lucie Nijland – verbeelden Willem van Oranje, zijn tweede vrouw Charlotte de Bourbon en hun zes dochters.

Zeeland heeft een speciale band met Willem van Oranje. De Vader des Vaderlands verbleef

- advertentie -tijdens de jaren van de Nederlandse Opstand geregeld in de provincie. Samen met zijn vrouw Charlotte de Bourbon en hun kroost woonde hij ook enige tijd in een pand aan de Lange Delft in Middelburg. Na zijn dood in 1584 betrokken Willems weduwe Louise de Coligny en een aantal van zijn kinderen vertrekken van de Abdij waar vandaag de dag de zalen van het Zeeuws Museum zijn ondergebracht.

In de tentoonstelling wordt aan de hand van veertig werken stilgestaan bij het privé- en publieke leven van Willem van Oranje en zijn gezin. Te zien zijn onder meer wandtapijten over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spaanse troepen, politieke prenten, vorstelijke portretten en geuzenpenningen.

Een portretprent van Charlotte de Bourbon, een kinderportretje van Louise Juliana van Nassau door de Zeeuwse schilder Daniël van den Queborne en een tafelmes belichten daarnaast het meer persoonlijk leven van Willem.

De tentoonstelling Willem van Oranje: Heerser en huisvader loopt van 31 maart tot en met 27 mei 2012

Het schilderij na de restauratie (Rijksmuseum Amsterdam)Bij het Rijksmuseum…
Vijver in Montgeron - Claude Monet, 1876 (© State…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: