Dark
Light

Koningin Wilhelmina gebruikte in de oorlog crystal meth

Auteur:
2 minuten leestijd
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (zomer 1940)
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (zomer 1940)

Gedurende de oorlog gebruikte koningin Wilhelmina pervetine, een middel dat tegenwoordig bekendstaat als crystal meth. Dat meldt rechtshistoricus Marcel Verburg in zijn boek Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945. Volgens de historicus had het drugsgebruik grote invloed op het handelen van de vorstin.

Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945
Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945
Historicus Cees Fasseur meldde eerder in een van zijn werken al eens dat de koningin tijdens de oorlogsjaren drugs gebruikte, maar veel aandacht besteedde hij er niet aan. Toen zijn collega Marcel Verburg onlangs onderzoek deed naar de geschiedenis van het ministerie van Justitie tijdens de Tweede Wereldoorlog legde hij een verband tussen Wilhelmina’s drugsgebruik en haar functioneren als koningin. Tegenover EenVandaag zei Verburg hierover:

Ik kwam op het idee om dat verband wel te leggen toen ik las welke vreemde beslissingen ze nam waarna de ministerraad zich afvroeg of hare majesteit wel normaal was.

Veel Nederlanders zien Wilhelmina tijdens de oorlog als een sterkte en krachtige koningin, die hen via Radio Oranje moed probeert in te spreken. Voor de regering in ballingschap was de vorstin daarentegen een ramp, oordeelt Verburg. In zijn boek beschrijft hij hoe Wilhelmina de ministers tijdens de ministerraad volledig uitkaffert. Dat de minsters scheldkanonnades over zich heen kregen, komt volgens de auteur mogelijk door bijwerkingen van het drugsgebruik. De koningin zou door de verdovende middelen vreemde beslissingen hebben genomen of soms juist beslissingen uitgesteld hebben.

In de oorlog werd pervetine soms gebruikt door soldaten om vermoeidheid tegen te gaan. Ook voor pijnbestrijding werd het middel vrij algemeen ingezet.

Pervetine uit de Tweede Wereldoorlog
Pervetine uit de Tweede Wereldoorlog
Historica Dorine Hermans, die verschillende boeken schreef over het koningshuis, vindt dat het drugsgebruik van de koningin verder moet worden onderzocht:

We weten nu dat ze het deed, maar het antwoord op de vraag waarom ze het deed vinden we vast in het Koninklijk Huis-archief. Maar we hebben slechts toegang tot dat archief tot 1934. Het is aan koning Willem Alexander om daar coulanter in te worden.

Tot nu toe had alleen historicus Cees Fasseur toegang tot het volledige archief van het koninklijk huis. Hij overleed enkele maanden geleden.

Boek: Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945

×