Koningshuis geeft Hermitage historisch servies in bruikleen

Foto: Hermitage - Evert Elzinga

Foto: Hermitage – Evert Elzinga

Voor de tentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage heeft het koninklijk huis twintig handbeschilderde borden in bruikleen gegeven aan de Hermitage in Amsterdam.


Deze zeldzame bruiklenen behoren tot het Russische servies van grootvorstin Anna Paulowna. Deze ontving het servies van haar broer tsaar Alexander I voor haar bruiloft met prins Willem Frederik, de latere koning Willem II. Zij nam het servies als bruidsschat mee naar Nederland, waar het nog steeds in bezit is van de koninklijke familie. Het wordt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruikt bij officiële staatsdiners.

Naast de handbeschilderde borden bestond het servies uit soepterrines, vele schalen van verschillend formaat en 288 platte en 120 diepe borden. Het servies is vormgegeven in Russische empirestijl, met rijke decoraties. Elk bord bevat een ander tafereel, onder meer spelende kinderen, putti en beelden uit St.-Petersburg en omgeving die Anna zouden herinneren aan haar geboorteland.

De tentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage is vanaf zaterdag te bezoeken. Er worden onder meer acht pronkserviezen, afkomstig van toonaangevende fabrieken als Meissen, Wedgwood, Sèvres en Gardner, getoond. De typische bal- en banketcultuur van de Russische tsaren staat in de tentoonstelling centraal.

- advertentie -
Rudolf Steiner, blackboard tekening ‘Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert..’, 20 april 1923 (Rudolf Steiner Archief, Dornach)
Bij de Kunsthal in Rotterdam is binnenkort een overzicht te zien van…
'Gezicht op Kerstmis, en andere geestelijke liederen' - Gerard Reve
'Gezicht op Kerstmis, en andere geestelijke liederen' -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: