Koningspaar bij herdenking D-Day in Arromanches

Veteranen bij de herdenking in Arromanches (Still NOS)

Veteranen bij de herdenking in Arromanches (Still NOS)

In bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Maxima is in het Franse Arromanches de geallieerde invasie in Normandië herdacht. Het is vrijdag precies zeventig jaar geleden dat deze invasie begon.


Herdenking in Arromanches

Herdenking in Arromanches

Leiders uit de hele wereld zijn vandaag aanwezig in Normandië om D-Day te herdenken. Er worden kransen gelegd op militaire begraafplaatsen en er worden verschillende parades gehouden. Onder de aanwezigen zijn ook Nederlandse veteranen die zeventig jaar geleden voet zetten op Normandische bodem.

Tijdens D-Day openden de geallieerden in het westen de aanval op de nazi’s. De operatie verraste de Duitsers die waren misleid door een zorgvuldig voorbereid plan van de geallieerden waarbij ze verkeerde informatie kregen toegespeeld.

Veteranen van de Prinses Irene Brigade die destijds een bijdrage leverde aan de bevrijding van West-Europa, lopen vrijdag ook mee in de parades.

Arromanches

Voor Nederland begon de herdenking vrijdag in Arromanches. Behalve het koningspaar waren ook premier Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie hier aanwezig om de offers van de geallieerden te gedenken. Premier Rutte en minister Hennis spraken de veteranen toe. Eerstgenoemde zei in zijn toespraak dat de vrijeheid niet eerder zo duur bevochten werd als zeventig jaar geleden.

“Vanaf de stranden van Normandië waaierde de vrijheid uit over Europa. De compromisloze keuze voor herstel van vrijheid en menselijke waardigheid die toen werd gemaakt moet ook de onze zijn. Steeds weer, elke keer opnieuw.”

Ma de toespraken werden er kransen gelegd. De herdenking werd afgesloten door een flyby van een B25 bommenwerper en een Spitfire gevechtsvliegtuig.

Internationale herdenking

Vanmiddag is er een internationale herdenking. Deze wordt onder meer bijgewoond door de Amerikaanse president Obama, de Russische president Poetin, de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron en koningin Elizabeth. Ook het Nederlandse koningspaar woont deze herdenking bij.

De NOS doet vanaf 13.20 uur rechtstreeks verslag van de internationale herdenking.

Lees ook: Operatie Overlord – World at war!

70 jaar WO2 (NIOD)
In 2015 is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.…
Herdenking 70 jaar D-DayHet was vrijdag exact zeventig…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: