Koningspaar woont historische landing Scheveningen bij

Aankomst Willem I in Scheveningen in 1813

Aankomst Willem I in Scheveningen (1813)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen eind november de start van de viering 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden bij. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat vrijdag bekendgemaakt.


Op zaterdag 30 november wordt de viering in Scheveningen geopend met de nagespeelde historische landing van prins Willem Frederik in 1813. Deze prins was door het zogenaamde Voorlopige Bewind, dat was ingesteld nadat de Fransen de Nederlandse gebieden halsoverkop verlieten, uitgenodigd om als ‘soeverein vorst’ de regering op zich te nemen. Twee jaar later werd deze Oranjetelg ingehuldigd als koning Willem I en ontstond de constitutionele monarchie.

De viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlandse koningshuis duurt tot en met 26 september 2015. De organisatie over de viering:

In de jaren 1813-1815 werd de basis gelegd voor het Koninkrijk en de ontwikkeling ingezet naar een democratisch bestel. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden, heden en toekomst. En ook om te vieren wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen.

Na afloop van de nagespeelde landing in Scheveningen reizen de koning en koningin voor een officiële bijeenkomst naar de Ridderzaal in Den Haag. Ook prinses Beatrix woont die bijeenkomst bij. De start van de viering wordt ’s avonds afgesloten met een zogenaamde Koninkrijksconcert in het Circustheater.

- advertentie -

Koning Willem I was overigens niet de eerste koning van Nederland. Dat was Lodewijk Napoleon, een jongere broer van Napoleon Bonaparte.

Gerelateerde boeken:

Frans Hals Museum - Foto: CC
Frans Hals Museum - Foto: CCAnn Demeester is…
Willem Drees op een verkiezingsposter uit 1956Willem Drees…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: