‘Koningssloep kan wel varen op 30 april’

De Koningssloep rond. 1900 – Foto: Scheepvaartmuseum

De zogenaamde Koningssloep kan, in tegenstelling tot wat de burgemeester van Amsterdam vorige week heeft gezegd, wel varen op 30 april, de dag waarop prins Willem-Alexander ingehuldigd wordt als koning. Dat heeft conservator Elisabeth Spits van het Scheepvaartmuseum gezegd tegenover de NOS.

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato


Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het afgelopen week nog ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de sloep bij de troonswisseling gebruikt zou kunnen worden omdat er nog veel reparaties uitgevoerd moeten worden. Conservator Elisabeth Spits beaamt dat er nog reparaties uitgevoerd moeten worden maar volgens haar kan de sloep in twee weken tijd weer bruikbaar gemaakt worden.

Of de Koningssloep daadwerkelijk gebruikt gaat worden tijdens feestelijkheden rond de inhuldiging is nog niet bekend. Het Nationaal Comité Inhuldiging beslist hier op een later tijdstip over.

- advertentie -

De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Twee jaar later was de zeventien meter lange gebeeldhouwde sloep klaar. Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Scheepvaartmuseum: Koningssloep kan varen

Gerelateerde boeken:

Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde
Schilderij van het Paleis op de Dam - ca.…
[caption id="attachment_21105" align="alignleft" width="265"]Een van de resolutieboeken - Foto: BHICHet Brabants Historisch…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: