Koninklijk behang naar Dordrechts Museum

Een complete kamerbeschildering uit Huis ten Bosch, het belangrijkste werk van Aert Schouman, komt begin volgend jaar naar het Dordrechts Museum. Op de vijf zeer grote doeken, zogenaamde ‘behangsels’, heeft de achttiende-eeuwse kunstenaar uit Dordrecht de menagerie van prins Willem V uitgebeeld.

Aert Schouman (Rijksmuseum)

Aert Schouman (Rijksmuseum)

Tijdens de renovatiewerkzaamheden in Huis ten Bosch wordt de behangselreeks gerestaureerd en doet zich de zeldzame gelegenheid voor om de stukken in Dordrecht tentoon te stellen. Ze vormen straks het hoogtepunt van een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Schouman. Het wordt de eerste keer dat de behangsels voor een breed publiek te bezichtigen zijn.

Aert Schouman (1710-1792) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de achttiende eeuw. Hij was vooral befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels. De kunstenaar had een grote belangstelling voor de natuur en beschilderde volledige kamers met doorlopende landschappen vol dieren. Een hoogtepunt in het oeuvre van Schouman vormt de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier, die later in Huis ten Bosch werd geplaatst.

Op vijf grote behangsels schilderde Schouman tussen 1786-1788 de menagerie van Willem V. Veel kleurrijke, vaak exotische dieren passeren de revue in zeer Hollandse landschappen. Met schepen van de Oost- en Westindische Compagnie werden de dieren uit overzeese gebieden vaak voor het eerst naar Holland gebracht en door Schouman vastgelegd.

- advertentie -

Koninklijk behang naar Dordrechts Museum - Aert Schouman

Koninklijk behang naar Dordrechts Museum – Aert Schouman

Het werk wordt beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van de kunstenaar waarin al zijn kwaliteiten samenkomen. De behangsels zijn volgens het Dordrechts Museum niet alleen kunsthistorische interessant, ook op cultuur- en natuurhistorisch gebied zijn de schilderingen van bijzondere betekenis.

Overzichtstentoonstelling

Naast het behang zal de tentoonstelling in Dordrecht een overzicht geven van het werk van Aert Schouman. Hij maakte portretten, schilderde naast alledaagse scènes ook mythologische en Bijbelse onderwerpen, maakte kopieën van zeventiende-eeuwse schilderijen, beschilderde rijtuigen en snuifdoosjes, tekende, aquarelleerde, graveerde, etste, decoreerde glas met stippelgravures, was kunsthandelaar én – zoals veel collega’s – decoratieschilder.

Werken uit de collectie van het Dordrechts Museum worden aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenland. In een thematische opstelling zal aandacht worden besteed aan zijn veelzijdige werk als schilder en vooral ook als tekenaar. Aan bod komen verschillende aspecten van de achttiende eeuw, zoals het veranderende interieur, verzamellust en belangstelling voor wetenschap, natuur en kunst.

De tentoonstelling over Aert Schouman met de koninklijke behangsels is te zien in het Dordrechts Museum van 20 februari t/m 17 september 2017

Tinco Lycklama, avonturier en kunstverzamelaar
Haast honderdvijftig jaar geleden stond er in het Friese Beetsterzwaag een museum.…
Museumprijs 2016
De genomineerden voor de Museumprijs 2016 zijn bekend. Nog drie musea maken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: