80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar

Webdienst boeken.kb.nl

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft maar liefst 80.000 boeken tot 1870 gedigitaliseerd en online gezet. De nieuwe webdienst boeken.kb.nl is woensdag officieel geïntroduceerd.

Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw


die van belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.

- advertentie -

In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseert. Deze overeenkomst is een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het gaat om Nederlandse publicaties binnen het publieke domein waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en de webdienst van de bibliotheek.

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over het project:

Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.

In totaal worden er dus 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw gedigitaliseerd. De helft van die boeken is inmiddels verwerkt, de rest volgt de komende tijd.

Peter de Grote - Foto: A. Cassidy PRIKBORD -…
NobelprijsIn de Britse stad Newcastle is een Nobelprijs voor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: