Dark
Light

Koninklijke graftombe van de Wari gevonden in Peru

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Ministerie van Cultuur van Peru

Archeologen hebben in Peru een twaalfhonderd jaar oude koninklijke tombe gevonden met daarin onder meer de gemummificeerde resten van drie koninginnen uit de Wari-tijd. Het Peruaanse ministerie van cultuur heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Foto: Ministerie van Cultuur van Peru
De vondst werd bijna driehonderd kilometer ten noorden van Lima gedaan door Poolse en Peruaanse archeologen. Het graf werd ontdekt tussen een grote hoeveelheid steenpuin. In totaal zijn er meer dan zestig skeletten in het graf gevonden, waaronder dus drie zogenaamde Wari-koninginnen. De vondst is enkele maanden al gedaan, maar omdat de onderzoekers bang waren voor plunderingen werd de ontdekking enige tijd geheim gehouden. De afgelopen maanden is de vindplaats uitvoerig onderzocht.

Zeker zes van lichamen die bij de gemummificeerde koninginnen werden gevonden, zijn volgens de onderzoekers van mensen die aan de koninginnen werden meegegeven in het graf. Waarschijnlijk werden zij levend begraven. In het graf zijn ook honderden voorwerpen gevonden, waaronder gouden juwelen en schalen en vazen. Veel van de skeletten zijn van vrouwen.

Militaire veroveringen

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er zo’n grote koninklijke tombe uit de Wari-cultuur is gevonden. Over de Wari is vrij weinig bekend. De cultuur ontstond rond het jaar 600, na de ondergang van de Moche-cultuur. De Wari waren voor zover bekend het eerste volk in Zuid-Amerika dat begon met militaire veroveringen. Uiteindelijk heersten ze over een gebied van ongeveer 300.000 vierkante kilometer. Rond het jaar 1000 ging het rijk ten onder. De Wari hadden hun hoofdstad in de buurt van het huidige Ayacucho, een stad in de Andes.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×