Koninklijke Landmacht staat stil bij 200-jarig bestaan

200 jaar Koninklijke Landmacht

200 jaar Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht bestaat donderdag precies tweehonderd jaar. Op 9 januari 1814 werd namelijk de organisatie vastgesteld van de zogenaamde ‘Staande Armee’.


Afb: Defensie

Afb: Defensie

De Fransen hadden de dienstplicht ingevoerd en koning Willem I besloot deze uitvinding over te nemen. Noodgedwongen want er waren veel te weinig vrijwilligers om de Staande Armee te vullen. De sterkte van het leger werd vastgesteld op 27.000 man.

Remplaçantenstelsel

De dienstplicht zorgde er niet voor dat het leger een goede afspiegeling van de samenleving vormde. Door de invoering van een zogenaamd remplaçantenstelsel konden ingelote militairen zich tegen betaling laten vervangen door iemand anders. In de praktijk betekende dit dat de militie vooral werd gerekruteerd uit de onderste lagen van de bevolking. De rijkere burgers konden kunnen immers betalen voor hun vervanging en zo de dienst ontlopen.

Anderhalve maand na de oprichting van de Staande Armee werd ook een korps marechaussee opgericht.

- advertentie -

Vaandelgroet

Het jubileumjaar van de Koninklijke Landmacht begint donderdag met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander. Deze vaandelgroet vindt plaats op het historische Plein 1813 in Den Haag. In totaal zijn er vijftienhonderd militairen bij betrokken.

Dat er een vaandelgroet wordt gebracht is bijzonder. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1980 bij de abdicatie van Juliana. Dit gebeurde toen op paleis Soestdijk. De NOS doet donderdagmiddag live verslag (Nederland 1, 13.45 – 14.45) van de herdenkingsactiviteiten.

Jubileumboek: 200 jaar Koninklijke Landmacht – Bert Schoenmaker

Vaandelgroet aan prinses Juliana (1980)

Gerard Heineken - Annejet van der Zijl

[caption id="attachment_39741" align="alignleft" width="265"] Gerard Heineken - Annejet van der Zijl

De bekende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: