Dark
Light

Koninklijke Landmacht staat stil bij 200-jarig bestaan

Auteur:
1 minuut leestijd

200 jaar Koninklijke Landmacht
200 jaar Koninklijke Landmacht
De Koninklijke Landmacht bestaat donderdag precies tweehonderd jaar. Op 9 januari 1814 werd namelijk de organisatie vastgesteld van de zogenaamde ‘Staande Armee’.


Afb: Defensie
Afb: Defensie
De Fransen hadden de dienstplicht ingevoerd en koning Willem I besloot deze uitvinding over te nemen. Noodgedwongen want er waren veel te weinig vrijwilligers om de Staande Armee te vullen. De sterkte van het leger werd vastgesteld op 27.000 man.

Remplaçantenstelsel

De dienstplicht zorgde er niet voor dat het leger een goede afspiegeling van de samenleving vormde. Door de invoering van een zogenaamd remplaçantenstelsel konden ingelote militairen zich tegen betaling laten vervangen door iemand anders. In de praktijk betekende dit dat de militie vooral werd gerekruteerd uit de onderste lagen van de bevolking. De rijkere burgers konden kunnen immers betalen voor hun vervanging en zo de dienst ontlopen.

Anderhalve maand na de oprichting van de Staande Armee werd ook een korps marechaussee opgericht.

Vaandelgroet

Het jubileumjaar van de Koninklijke Landmacht begint donderdag met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander. Deze vaandelgroet vindt plaats op het historische Plein 1813 in Den Haag. In totaal zijn er vijftienhonderd militairen bij betrokken.

Dat er een vaandelgroet wordt gebracht is bijzonder. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1980 bij de abdicatie van Juliana. Dit gebeurde toen op paleis Soestdijk. De NOS doet donderdagmiddag live verslag (Nederland 1, 13.45 – 14.45) van de herdenkingsactiviteiten.

Jubileumboek: 200 jaar Koninklijke Landmacht – Bert Schoenmaker

Vaandelgroet aan prinses Juliana (1980)

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×