‘Koninklijke tochtstrip’ ontdekt in Amersfoort

De pillegift – Foto: Archief Eemland

In een huis in Amersfoort werden onlangs verschillende stukjes opgerold papier gevonden die lange tijd als tochtstrip dienst hadden gedaan. Het leek om een heel gewone stukjes papier te gaan maar bij het uitrollen van een van de tochtstrips kwam er een stadhouderlijk document uit 1771 te voorschijn. Archief Eemland heef dat bekendgemaakt.

Volgens de archiefdienst gaat het om een zogenaamde pillegift, een lijst waarop de Zeven Provinciën en de steden staan vermeld inclusief de bedragen die zij jaarlijks wilden geven als doopgeschenk en een lijst met de dukaten die zij gaven als kraamcadeau.

In de pillegift die lang als tochtstrip werd gebruikt

- advertentie -wordt het doopgeschenk beschreven dat werd gegeven bij de doop van het prinsesje Frederike Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau. De Zeven Provinciën gaven samen 36.300 gulden. Samen met de steden schonken de provinciën nog eens 1750 dukaten voor het personeel, zoals de Minne, Kamerdienaers, de Waeksteren de Tweede Meid.

Prinses Louise was een dochter van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau en Wilhelmina van Pruisen. Ze werd op 28 november 1770 geboren in Den Haag en drie weken later gedoopt in de Grote- of Sint Jacobskerk.

De gevonden pillegift blijkt dus jarenlang dienst te hebben gedaan als strak opgerolde tochtstrip in een houten vloer in een woning aan de Langestraat in Amersfoort. Begin januari werden de gevonden tochtstrips geschonken aan Archief Eemland.

Naast deze pillegift zijn er in andere tochtstrips ook een bijzonder testament en een document over een moordzaak ontdekt. De stukken hebben verschillende handschriften en zijn dus door verschillende mensen geschreven. Ze zijn sinds kort te zien in de studiezaal van Archief Eemland.

yangtzehaven-maasvlakte-gr
Yangtzehaven - Foto: Havenbedrijf RotterdamNaar aanleiding van de aanleg…
Foto: FortRammekens.nlMedewerkers van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) hebben…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: