Koninklijke wachtkamers online te bezoeken

Afbeeling: NS

De koninklijke wachtkamers op vier stations zijn voortaan ook toegankelijk voor het ‘gewone publiek’. De NS heeft een website ontwikkeld met 360 graden-foto’s van de verschillende vertrekken zodat er virtueel gewandeld kan worden door de bijzondere wachtkamers.


Op dit moment zijn de koninklijke wachtkamers van de stations Amsterdam CS en Den Haag Hollands Spoor al online te bekijken. Binnenkort worden ook de foto’s van de koninklijke wachtkamers van station Baarn en Utrecht toegevoegd.

- advertentie -Afbeeling: NS

De wachtkamers werden allemaal in de tweede helft van de negentiende eeuw ingericht. De afgelopen jaren zijn de koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal en de wachtkamer op Den Haag Hollands Spoor gerenoveerd. Dit jaar wordt de koninklijke wachtkamer in Baarn onder handen genomen.

Hoewel de koninklijke wachtkamers eigenlijk vrijwel nooit meer gebruikt worden door leden van het koningshuis, zijn niet toegankelijk voor het gewone publiek. Alleen tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendagen kan het publiek er een kijkje nemen. Met de nieuwe website maakt de NS het mogelijk de wachtkamers toch te bezichtigen.

Op de website zijn niet alleen panorama-foto’s te zien. Er kan ook ingezoomd op bepaalde objecten en bijvoorbeeld wandschilderingen en daar wordt vervolgens dan wat informatie over gegeven.

In Apeldoorn bevond zich ooit ook een koninklijke wachtkamer. Die werd in 1976 echter gesloopt omdat hij nooit meer werd gebruikt.

Vorstelijke treinen

Voor vorsten was de ontwikkeling van de trein zeer interessant. De trein veranderde de manier waarop deze vorsten hun rijk regeerden. Ineens was het mogelijk om naar de uithoeken van het koninkrijk te reizen en zichzelf aan het volk te tonen. Koningin Beatrix heeft ook nog altijd een eigen koninklijk rijtuig.

Oud-dictator Guatemala vervolgdEfrain Rios Montt, een oud-dictator van Guatemala,…
De poster van 1972 - Evert MaliangkayHet Gemeentearchief Rotterdam

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: