Koreaanse troostmeisjes eisen excuses Seoul

Seoul - cc

Seoul – cc

Bij de term ‘troostmeisjes’ wordt vooral gedacht aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse overheid werden gedwongen zich te prostitueren. In de jaren zestig en zeventig gebeurde iets soortgelijks echter ook in Korea. Een aantal van deze vrouwen eist nu excuses van de Zuid-Koreaanse regering, meldt de Telegraaf.


In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig heeft aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.

Voor de Zuid-Koreaanse regering ligt de zaak gevoelig, omdat het land nog altijd met Japan overhoop ligt over de erkenning van Koreaanse meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werden ingezet als troostmeisjes.

In Nederland houdt onder meer de Stichting Japanse Ereschulden (JES) zich bezig met de erkenning voor troostmeisjes. De stichting gaf deze aan dat de Nederlandse regering er voor moet zorgen dat Japan de officiële excuses en compensatie aan troostmeisjes niet aanpast. Japan maakte in 1993 excuses, maar gevreesd wordt dat conservatieve politici in het land er voor gaan zorgen dat de excuusverklaring wordt aangepast.

- advertentie -
Albumcover van The Ramones
Albumcover van The RamonesTommy Ramone, een van de…
www.deruyter.org
Stichting Michiel de Ruyter, opgericht door nazaten van de beroemde zeeheld, heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: