Kostbare monstrans gestolen uit Museum Catharijneconvent

de gestolen monstrans – Foto: Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is dinsdagmiddag het slachtoffer geworden van een ramkraak. Uit het museum werd een achttiende-eeuwse monstrans gestolen.

De daders sloegen rond half drie ’s middags een ruit van het museum in. Binnen vernielden ze een vitrine waarin een achttiende-eeuwse monstrans stond. Op het moment van de inbraak was het erg druk in het museum. Veel bezoekers waren dan ook getuige. Medewerkers van het museum probeerden de overvallers tevergeefs tegen te houden. De recherche onderzoekt de zaak momenteel.


De gestolen monstrans is versierd met veel diamanten. In een monstrans bewaart men in de Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden. Het object is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

- advertentie -

De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer van het museum en heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent:

De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt. De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn.

Het museum gaat op woensdag 30 januari weer open voor publiek.

The Passion 2013The Passion, een jaarlijks muzikaal spektakel rond…
Koningin - Beatrix - Foto: Vincent Mentzel (Rijksmuseum)Naar aanleiding…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: