Krans van homo’s niet gewenst tijdens Dodenherdenking

Een kort ANP-berichtje uit 1970. Twee mannen die op 4 mei een krans wilden leggen ter nagedachtenis aan de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden aangehouden. Folders uitdelen waarin aandacht gevraagd werd voor het lot van homo’s tijdens de oorlog mocht destijds kennelijk ook niet. Veertien jongeren die dit soort folders uitdeelden werden opgepakt.

Roze driehoek op het tenue van een gevangene

Roze driehoek op het tenue van een gevangene

In Duitsland, waar homoseksualiteit sinds 1871 al verboden was, werden tussen 1933 en 1944 naar schatting tussen de 50.000 en 63.000 homoseksuelen veroordeeld. Velen van hen belandden in concentratiekampen waar ze gedwongen werden een roze driehoek te dragen. Hoeveel homoseksuelen er tijdens de nazi-tijd precies zijn omgebracht is niet bekend. De Duitse regering bood in 2002 officieel excuses aan voor de homovervolging.

In Nederland werden homoseksuelen ook vervolgd. Enkele jaren geleden concludeerde historica Anna Tijsseling echter dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief weinig homoseksuelen werden vervolg. De onderzoekster analyseerde rechtszaken tegen homoseksuelen die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog dienden voor de Haagse rechtbank. Daaruit bleek dat na de oorlog veel meer vervolgingen plaatsvonden dan tijdens de oorlog.

Boek: Breekbare dagen. 4 en 5 mei door de jaren heen
Boek: De eerste parlementariër die uit de kast kwam
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

- advertentie -
Krans bij de Erelijst van GevallenenPremier Rutte heeft…
Het Nationaal Monument op de Dam - ccIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: