Kranslegging bij Indische plaquette

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben woensdag een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal van het Tweede Kamergebouw.

De bronzen Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw werd op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.


De bijeenkomst begon met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Jan-Kees Wiebenga. Deze stichting organiseert ieder jaar op 14 augustus de besloten herdenking in het Tweede Kamergebouw. Daarna hield Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een korte toespraak. ze besloot haar toespraak met de volgende woorden:

Voor een steeds kleiner worden groep mensen is 15 augustus 1945 een persoonlijke herinnering. Voor de jongere generaties is het een herdenking. Dat herdenken blijven wij doen. Ook hier in het gebouw van de Tweede Kamer waar destijds ook beslissingen werden genomen over Nederlands Indië. We doen dat uit eerbiedige nagedachtenis aan de slachtoffers en hun nabestaanden; mensen van wie een zeer aangrijpend deel van hun geschiedenis soms lijkt te zijn verdwenen.

Donderdag staat Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aan de oorlog kwam op 15 augustus 1945 een eind door de capitulatie van Japan.

- advertentie -

De toespraak van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg

Gerelateerde uitgaven:

Code-R - Het verhaal van LilyOp 15 augustus…
Het Binnenhof...bij de herdenking van 14 augustus 2013…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: