Krantenarchief KB uitgebreid met na-oorlogse kranten

Juinensche Courant van ‘Van Kooten en De Bie’

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft zijn webdienst Historische Kranten met 500.000 pagina’s uitgebreid. Er zijn nu twee miljoen pagina’s raadpleegbaar.

Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen. Voor het eerst zijn er nu ook na-oorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche courant, toegevoegd.

De webdienst Historische Kranten is sinds zijn lancering in mei 2010 al bijna een miljoen keer bezocht. Gelijktijdig met de aanvulling van een half miljoen pagina’s is de KB ook overgestapt op nieuwe software.

- advertentie -De site zou hierdoor sneller moeten werken. Tot eind volgend jaar zal de webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s.

Kooten en de Bie

Bijzonder is dat ook de Juinensche Courant gedigitaliseerd is. Deze krant werd in 1982 en 1983 gemaakt door het cabaretduo Van Kooten en De Bie als een parodie op een huis-aan-huisblad. De KB over andere gedigitaliseerde kranten:

Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals Utrechtsche Courant en Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao. De Amigoe is van na de oorlog; voor het eerst zijn recentere kranten opgenomen. Belangrijke delen van het Nieuwsblad van het Noorden en het Nieuwsblad van Friesland zijn nu doorzoekbaar, evenals enige jaargangen van De Telegraaf, met de eerste kleurenpagina’s in de website.

De KB scant pagina’s in van ruim zeventig kranten. Volgens de KB is de webdienst de grootste, gratis toegankelijke online krantendatabank ter wereld.

De ontvoering van Alfred HeinekenHet boek dat misdaadjournalist Peter…
Veertien kruizen die nabestaanden van de slachtoffers jaarlijks dragen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: