Krijg de kolere

Veel mensen kennen de scène wel waarin Ciske de Rat roept dat iedereen ‘de kolere kan krijgen’.

Hij wenste feitelijk iedereen cholera toe. Kolere is namelijk de Nederlandse naam van deze infectieziekte. Toch is het niet helemaal zeker of het woord ‘kolere’ verwijst naar de ziekte cholera. Zo schrijft het Genootschap Onze Taal op haar website het volgende over de herkomst van dit scheldwoord:

“Vermoedelijk is klere of kolere, zoals in krijg de k(o)lere, afgeleid van het Franse woord colère, dat ‘woede’ betekent. En dat Franse woord is dan weer een verbastering van het Latijnse colera, waar cholera ook aan is ontleend. Maar het woord colera (zonder h) werd eeuwen geleden al in het Nederlands gebruikt om een nare ziekte aan te duiden (niet specifiek cholera), en de verwensing zou ook uit die betekenis kunnen zijn voortgevloeid.”

Ook het scheldwoord ‘klerelijer’ hangt samen met ‘kolere’, maar dat een klerelijer aan cholera leidt is volgens het Genootschap Onze Taal vermoedelijk niet helemaal juist.

~ Enne Koops

- advertentie -

Zie ook: Lijst met historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)

Abracadabra - De herkomst van de bekende 'toverspreuk'
Als iemand abracadabra spreekt, bralt hij iets onbegrijpelijks. Het woord staat ook…
Boeken (stck.xchng)
Onze taal wemelt van zegswijzen en uitdrukkingen die ontleend zijn aan literaire…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: