Kroniek van de opstand – Hugo de Groot

Kroniek van de opstand - Hugo de Groot

Kroniek van de opstand – Hugo de Groot

De Kroniek en geschiedenis van de Nederlandse Oorlog is een onbekend werk van de grote geleerde en staatsman Hugo de Groot (1583-1645).

Het bevat een dwarse visie op de vroegste periode van de Tachtigjarige Oorlog. Dat was in de ogen van De Groot geen eendrachtige strijd om het geloof en de oude vrijheden, maar een moeizame worsteling met niet alleen het machtige Spanje, maar ook met politiek eigenbelang, verdeeldheid en religieus fanatisme aan Nederlandse kant.

Om deze complexe en controversiële visie op de Opstand te verkondigen, nam De Groot de denktrant en markante stijl van de bekende Romeinse geschiedschrijver Tacitus als voorbeeld. Zijn opdrachtgevers, de Staten van Holland, zagen ervan af om het werk te publiceren; het verscheen uiteindelijk pas een halve eeuw later.

Jan Waszink tekent voor de vertaling van het eerste deel van de Kroniek (tot het begin van Maurits’ regering in 1588) in hedendaags Nederlands, met behoud van de unieke stijl van De Groots politiek-literaire experiment.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: Hugo de Groot was te kritisch over Opstand tegen Spanje

Kroniek van de opstand – Hugo de Groot
ISBN: 9789460041563
Uitgever: Vantilt
Paperback, 320 pagina’s
Prijs: € 22,50

Bestel dit boek bij:

1914, een kleine geschiedenis - Bert BukmanHet was…
O, Louis - Hugo Borst
O, Louis - Hugo BorstSchrijver, sportjournalist, radio- en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: