Kronieken van keizer Hirohito na 24 jaar voltooid

Keizer Hirohito in 1928

Keizer Hirohito in 1928

Na maar liefst vierentwintig jaar is de keizerlijke hofhouding van Japan klaar met het samenstellen van de kronieken van de beruchte keizer Hirohito (1901-1989). De serie telt 12.000 pagina’s en bestaat uit maar liefst 60 boekdelen.


In 1990, kort na de dood van de keizer, werd een begin gemaakt met het verzamelen van historisch materiaal van en over Hirohito. De onderzoekers spraken onder meer met voormalig medewerkers van de keizer en spitten dagboeken van mensen rondom de keizer door.

Het is de bedoeling dat de kronieken vanaf volgend jaar gepubliceerd worden. Het laatste deel verschijnt waarschijnlijk over zes jaar. Er komt nog ook een apart volume met een index en voetnoten. Volgens de samenstellers gaat het niet om een biografie maar om een dagelijks verslag van zaken die zich voordeden in het leven van de keizer.

Voor historici kunnen de kronieken interessant zijn. Mogelijk werpen ze bijvoorbeeld een nieuw licht op het uitbreken van de oorlog in de Pacific.

- advertentie -

Vervolging

Hirohito werd in 1901 geboren en werd in december 1926 keizer van Japan, dat in die tijd een grootmacht was. De keizer leidde zijn land in de oorlogen tegen China en in de Stille Oceaan en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden onder zijn leiding grote delen van Zuidoost-Azië bezet, waaronder ook Nederlands-Indië. Na de atoombomaanvallen op Nagasaki en Hiroshima gaf de keizer zich in augustus 1945 over.

Veel Japanse bestuurders werden hierna voor het gerecht gesleept. Hirohito en andere leden van de keizerlijke familie werden niet vervolgd door het International Military Tribunal for the Far East. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur wilde niet dat de keizer vervolgd werd. Volgens hem was het beter als Hirohito aan zou blijven, om destabilisatie van het land te voorkomen. Hirohito verloor wel zijn macht, landerijen en domeinen. Na de Tweede Wereldoorlog was hij alleen nog het symbolische hoofd van de Japanse staat.

In Japan wordt Hirohito tegenwoordig keizer Showa genoemd, als verwijzing naar het tijdperk waarin regeerde.

Carillon in de Munttoren te Amsterdam - ccHet…
Meteoriet van Ellemeet (Sonnenborgh)De meteoriet die afgelopen week…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: