Kroon, troon en inhuldigingsmantel op Paleis Het Loo

Koningskroon – Foto: Koninklijk Huis


Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander verhuizen onder meer de kroon, troon, rijksappel en inhuldigingsmantel naar Paleis Het Loo. Ze zullen daar tentoongesteld worden in de zogenaamde Audiëntiezaal.

Regalia – Foto: Koninklijk Huis


De zogenaamde regalia (of rijksinsigniën) zijn van symbolische betekenis bij de inhuldiging; de kroon staat voor de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, de rijksappel symboliseert het grondgebied van het Koninkrijk en de scepter de Koninklijke positie. Samen met de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk worden zij geplaatst op de met rood fluweel beklede credenstafel. Daarachter komt het Rijkszwaard en het Rijksvaandel te staan. De regalia dateren uit 1840 en zijn gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem II.

De regalia zijn vanaf 7 mei te zien in de Audiëntiezaal van Paleis Het Loo. Behalve de kroon, scepter en rijksappel worden ook de inhuldigingsmantel en de troonzetels van het nieuwe koningspaar tentoongesteld. Het rokkostuum van koning Willem-Alexander en de japon van koningin Máxima zijn daarnaast ook te zien. Paleis Het Loo verwacht veel belangstelling voor de tentoonstelling en is daarom tot en met 16 juni steeds een uur langer geopend (tot 18:00 uur).

- advertentie -

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf 11 mei ook een tentoonstelling te zien over de inhuldiging. In deze expositie ligt de nadruk echter op de relatie tussen de Oranjes en de Nieuwe Kerk.

Gerelateerde boeken:

Doopvontschelp, ca 700 v.Chr - Turkije of Libanon -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: