‘Kunst van het opvoeden’ bij het Dordrechts Museum

Portret van een onbekend kind – Abraham van Strij, 1782 (Huis Van Gijn, Dordrecht)

Naar aanleiding van een nieuwe televisieserie van de NTR heeft het Dordrechts Museum twee tentoonstellingen samengesteld waarin stilgestaan wordt bij de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum kijkt daarbij ook naar het verleden. Hoe werden kinderen vroeger opgevoed?

Het water in! – Virginie Demont-Breton, ca 1898 -(Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen)


Donderdag gaat de NTR-televisieserie De Kunst van het Opvoeden van start. In de achtdelige serie wordt onder meer stilgestaan bij vragen als: ‘Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?’ of ‘Verwachten we niet teveel van onze kinderen?’ In elke aflevering wordt een schilderij als uitgangspunt genomen voor een bepaald thema.

In het Dordrechts Museum is vanaf zondag een gelijknamige tentoonstelling te zien met de schilderijen uit de televisieserie, uitgebreid met veel andere werken die samen een overzicht geven van de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum:

- advertentie -

De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor het kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late zestiende eeuw tot nu. De hoeveelheid kunstwerken in de tentoonstelling rond kinderen en opvoeden en de hoge kwaliteit daarvan is uniek voor Nederland.

Werken van onder andere Jan Steen, Jacob Cuyp, Rembrandt, Arent de Gelder, Gerard Terborch, Cornelis Troost, David Bles, Jacob Maris, Jan Sluijters en Ruud van Empel tonen volgens het museum aan dat het verlangen naar opvoeden altijd groot is geweest.

Huis Van Gijn

In dezelfde periode toont Huis Van Gijn, onderdeel van het Dordrechts Museum, de expositie Vader & zoons. Centraal in deze tentoonstelling staan acht dagboekjes met tekeningen en aquarellen getekend door vader Jacob de Vos (1774-1844), waarin hij dagelijks verslag doet van de opvoeding van zijn vier zoontjes: Willem, Gerrit, Jacob junior en Christiaan. Het museum:

De talloze getekende situaties, afgewisseld met grappige en soms opvoedende tekstjes, geven ons een inkijkje in de opvoeding van een middenklasse gezin aan het begin van de negentiende eeuw.

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum is te zien tot en met 15 september en die in Huis van Gijn tot en met 25 augustus.

Gerelateerde boeken:

oranje-religie-paleis-loo-1
Wierookvak dat in de tentoonstelling is te zien -…
[caption id="attachment_22123" align="alignleft" width="560"]Swart op de Gracht - Afb: Museum Geelvinck Presentatrice…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: