Kunstcollectie Amsterdam op gemeentelijke website

Het oude stadhuis in Amsterdam (Pieter Jansz. Saenredam 1657), onderdeel van de Collectie Amsterdam

Het oude stadhuis in Amsterdam (Pieter Jansz. Saenredam 1657), onderdeel van de Collectie Amsterdam

Nog dit jaar wordt er een website gelanceerd waarop de kunstcollectie van de stad Amsterdam te bekijken is. De website komt er op initiatief van de Amsterdamse VVD-fractie.

De fractie pleit al langer voor de digitale ontsluiting van alle kunstwerken die in bezit zijn van de gemeente. Volgens de partij beseffen veel Amsterdammers niet dat hun stad eigenaar is van beroemde werken als Rembrandts ‘De Nachtwacht’ of de ‘Brieflezende vrouw’ van Vermeer.

Betrokkenheid

Op de website, die nog dit jaar gelanceerd wordt, zijn alle bekende en minder bekende kunstwerken uit het bezit van de gemeente Amsterdam te vinden. De VVD hoopt dat dit de betrokkenheid van Amsterdammers bij hun culturele erfgoed vergroot. VVD-woordvoerder Samira Bouchibti:

“Op deze manier kunnen niet alleen Amsterdammers maar mensen over de hele wereld via internet genieten van de prachtige kunstverzameling die de stad door de eeuwen heen heeft opgebouwd. Dit verhoogt de betrokkenheid en de waardering voor het Amsterdamse culturele erfgoed.”

Het gaat vooral om werken uit het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Een deel van de collectie van eerstgenoemde instelling is overigens al enige tijd online te bekijken via de museumwebsite.

- advertentie -
Mark Rothko Untitled1969. National Gallery Washington
Untitled 1968 acrylic on paper Mark Rothko (Gemeentemuseum)Zinderende…
Vrijheidsmuseum WO2
Vrijheidsmuseum WO2Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek verhuist mogelijk naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: