Kunstenaar koopt Italiaans kerkje voor expositie in New York

Montegiordano

Montegiordano

Een Italiaanse kunstenaar heeft in het zuiden van Italië een kleine negentiende-eeuwse kerk gekocht. Hij heeft het godshuis daarna laten afbreken om het vervolgens weer op te bouwen bij het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Dit tot woede van de dorpsbewoners.


Het kerkje stond in Montegiordano in Calabrië en is helemaal afgebroken en klaargemaakt voor transport naar New York. Verschillende inwoners van Montegiordano zijn ontzet. Ze vinden het ongepast dat ‘hun kerk’ straks een museumstuk is en stellen dat het kerkje als nationaal erfgoed beschermd zou moeten worden.

De kerk werd eind negentiende eeuw gebouwd, maar is al enige tijd niet meer in gebruik als kerk. De bekende kunstenaar Francesco Vezzoli kocht de kerk enige tijd geleden via internet. Het godshuis gaat onderdeel uitmaken van zijn Trinity-project over kunst, religie en glamour. Op de muren van de kerk zal straks video-werk van de kunstenaar geprojecteerd worden.

Vanwege het protest van de dorpsbewoners ligt de verhuizing van de kerk stil. De zaak wordt nu onderzocht door culturele dienst. Vezzoli beweert over alle vergunningen te beschikken en heeft ook aangegeven bereid te zijn de kerk na de tentoonstelling terug te brengen naar het dorp. Het zou daar dan opnieuw opgebouwd kunnen worden.

- advertentie -
RijksstudioHet Rijksmuseum heeft vrijdag de designwedstrijd Maak je…
Zicht op het complex - Foto: CC/David Sessoms
Tombe van Askia, Mali - Foto: CCHet Afrikaanse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: