Kunstenaar Lucian Freud (88) overleden

Zelfportret van Lucian Freud

De Britse schilder Lucian Freud is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden. De realistische schilder overleed in zijn woning in Londen.


Lucian Freud werd in 1922 geboren in Berlijn. Hij was een kleinzoon van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Toen hij tien was vluchtte hij samen met zijn Joodse familie naar Groot-Brittannië. Hij was toen tien. In 1939 kreeg hij de Britse nationaliteit.

Freud bezocht de Central School of Art in Londen en hield zich toen voornamelijk bezig met beeldhouwen. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog ging hij zich meer en meer toeleggen op de schilderkunst. Aanvankelijk maakte hij veel portretten. In 1952 maakte hij bijvoorbeeld een portret van zijn vriend en collega-kunstenaar Francis Bacon (1909-1992).

Freud was met name gefascineerd door de menselijke figuur, diens anatomie en gelaatstrekken. De kunstenaar werkte vrijwel nooit met professionele modellen. Het liefst beeldde hij mensen uit zijn eigen omgeving uit, zoals zijn dochters. Freud werd bekend met zijn karakteristieke rauwe en realistische werken en werd de laatste decennia door velen beschouwd als een van de meest toonaangevende Britse schilders.

- advertentie -
Het Herculesbeeld - Foto: RijksmuseumHet Rijksmuseum in Amsterdam en…
Alexander Calder
Google eert vrijdag de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder, de uitvinder van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: