Kunsthal komt met tentoonstelling over filosoof Rudolf Steiner

Bij de Kunsthal in Rotterdam is binnenkort een overzicht te zien van het oeuvre van de Oostenrijkse filosoof en esotericus Rudolf Steiner (1861-1925). Het museum noemt de denker “één van de invloedrijkste vernieuwers van de twintigste eeuw”.

Rudolf Steiner werkt aan het sculptuur ‘De Representant van de Mensheid’ 1919 (Staatsarchief Basel-Stadt, foto Gertrud von Heydebrand-Osthoff)

Rudolf Steiner werkt aan het sculptuur ‘De Representant van de Mensheid’ 1919 (Staatsarchief Basel-Stadt, foto Gertrud von Heydebrand-Osthoff)


Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofie en zijn nalatenschap is onder meer zichtbaar in het vrijeschoolonderwijs, de organische architectuur, antroposofische geneeskunde en biodynamische landbouw. Hij inspireert in zijn tijd kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Josef Beuys. Hij was ook een bekend voorstander van sociaal ondernemen en duurzaamheid.

De Kunsthal:

“In onze huidige tijd waarin maatschappelijke kwesties als een toenemend milieubewustzijn, aandacht voor biodynamische landbouw, eerlijke voeding en sociaal ondernemen gemeengoed zijn geworden, lijkt zijn gedachtegoed relevanter dan ooit. De tentoonstelling en activiteiten in de Kunsthal plaatsen Steiner in het licht van de actualiteit en laten zijn wereldwijde invloed op het gebied van design, kunst, architectuur, voeding, geneeskunde en onderwijs zien.

Eind negentiende eeuw presenteerde Steiner zijn ideeën als een universele leefwijze waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit samensmelten. In Steiners visie heeft alles met alles te maken; het planetaire stelsel beïnvloedt de groei en bloei van de natuur en het welzijn van de mens, en de mens moet zich hiervan bewust zijn. Hij ontwikkelt de antroposofische leer, die uitgaat van de vrije ontplooiing van de mens door onderzoek, innerlijke scholing en de verbinding van het aardse met het geestelijke.

- advertentie -

De tentoonstelling ‘Rudolf Steiner. Alchemie van het alledaagse’ presenteert een overzicht van Steiners leven, werk en wijdverbreide gedachtegoed. Een collectie maquettes, meubels, ‘blackboard’ tekeningen, brieven, foto’s en filmmateriaal biedt een inzicht in zijn veelomvattende oeuvre.

Uniek

Volgens de Kunsthal is het voor het eerst dat in Nederland een overzicht van Steiners oeuvre getoond wordt. ‘Rudolf Steiner. Alchemie van het alledaagse’ is te zien van 13 september 2014 tot en met 11 januari 2015.

Openingsafbeelding: Rudolf Steiner, blackboard tekening ‘Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert..’, 20 april 1923 (Rudolf Steiner Archief, Dornach)

Tentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden in Japan (RMO)
Mummies in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)Het Rijksmuseum…
Foto: Hermitage - Evert Elzinga
Foto: Hermitage - Evert ElzingaVoor de tentoonstelling Dining…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: