Kunstraad heeft kritiek op Stedelijk Museum

Het nieuwe logo van het Stedelijk Museum

De Amsterdamse Kunstraad (AKr) heeft kritiek op een subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum. Volgens de raad heeft het museum geen enkele rekening gehouden met de huidige economische en politieke situatie.

De AKr adviseert de gemeente over de besteding van beschikbaar subsidiegeld. Meestal worden de adviezen door de gemeente overgenomen. In een brief schrijft de raad dinsdag dat het Stedelijk Museum de gemeente voor eenprobleem heeft gesteld. Volgens de raad is de problematiek van dit museum de afgelopen jaren “als een hete aardappel vooruit geschoven” en wordt deze nu opgediend. De AKr:

- advertentie -

Het verschil tussen de subsidieaanvraag van het Stedelijk Museum en het
beschikbare budget is binnen de ‘functionele ruimte op naam’ onoverbrugbaar, tenzij een andere instelling zou worden opgeofferd. Het Stedelijk Museum vraagt 3 miljoen euro meer aan voor het Kunstenplan 2013-2016 dan men ontving uit het Kunstenplan 2009-2012.

De raad concludeert dat het museum bij de aanvraag geen rekening heeft gehouden met de uitspraak van de gemeenteraad om te bezuinigen op de grote culturele instellingen, met uitzondering van het Concertgebouworkest. Amsterdam bezuinigt de komende periode 6,5 miljoen euro op kunstinstellingen.

Het Stedelijk Museum kreeg 12,5 miljoen euro per jaar maar zegt nu jaarlijks 15,5 miljoen nodig te hebben. De AKr heeft de gemeenteraad geadviseerd de komende tijd 11,6 miljoen euro beschikbaar te stellen aan het museum.

Na een jarenlange renovatie opent het Stedelijk Museum op 23 september de deuren weer voor het publiek. De Kunstraad verwijt het museum dat er gedurende de jaren van sluiting geen bezuinigingen op de personele kosten zijn doorgevoerd. Die kosten drukken namelijk zwaar op het budget van het museum. Ook vindt de raad dat het museum de afgelopen jaren ten onrechte heeft gedacht “dat de bomen in de hemel zouden groeien”. Volgens de AKr heeft het Stedelijk de bakens niet op tijd verzet.

Plein van Pilatus - Foto: OrientalisNa een sluiting van…
NefertitiIn Museum Het Valkhof in Nijmegen wordt vrijdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: