Schoonrijden wordt nationaal erfgoed

Sjoukje Dijkstra, 1960 - Foto: CC / Nationaal Archief / Anefo

Sjoukje Dijkstra, 1960 – Foto: CC / Nationaal Archief / Anefo

Schoonrijden op de schaats wordt officieel Nederlands erfgoed. De voorzitter van het het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt dat dinsdag in Utrecht bekend, meldt de Telegraaf.

De Landelijke Vereniging van Schoonrijders diende enige tijd geleden het verzoek in om het schoonrijden op de schaats toe te voegen aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Als een activiteit op deze lijst staat kan hij later eventueel voorgedragen worden voor een plek op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.

Voormalig langebaanschaatser Ard Schenk wordt ambassadeur van het schoonrijden.

Schoonrijden op de schaats wordt volgens het VIE al sinds de zeventiende eeuw beoefend en sinds de negentiende eeuw in wedstrijdverband. Het kunstrijden is verwant aan het schoonrijden. Met die sport behaalde Nederland internationaal onder meer successen via Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel.

Beeld van Moulijn bij het Feyenoord-stadion
Beeld van Moulijn bij het Feyenoord-stadionHet standbeeld van…
Landschap & Erfgoed Zuid-HollandErfgoedhuis Zuid-Holland en Het Zuid-Hollands…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: