Kunstschatten ontdekt bij aanleg metrolijn Thessaloniki

Thessaloniki met de beroemde Witte Toren

Bij de aanleg van een nieuwe metrolijn in de Griekse stad Thessaloniki zijn de afgelopen tijd een groot aantal archeologische ontdekkingen uit de Romeinse tijd gedaan. Het zou gaan om vondsten van onschatbare waarde.

Op zes meter diepte onder de winkelstraat Egnatia in het centrum van Thessaloniki ontdekten archeologen een straat van marmeren stenen uit de derde eeuw na Christus, ongeveer drieduizend graven en duizenden juwelen. Ook vonden ze aan weerszijden van deantieke straat zuilen van winkels uit de oudheid.

- advertentie -

“We hebben hier de geschiedenis van de stad in de late Romeinse tijd en het begin van het Byzantijnse Rijk ontdekt”, aldus de archeologe Eleni Stylianou. Een deel van de vondsten zal achter glas tentoongesteld worden op de toekomstige metrostations Agia Sophia en Eleftherios Venizelos. De nieuwe metrolijn moet in 2014 voltooid zijn.

Archeologie-professor Michalis Tiverios pleit voor het herbegraven van de archeologische vondsten omdat Griekenland vanwege geldgebrek nu niet goed kan omgaan met de kunstschatten. “Moeder Aarde is de beste beschermer van onze oudheden”, meent de professor van de Aristoteles-universiteit in Thessaloniki. “Over een hele tijd kunnen ze dan weer worden opgegraven als de Grieken en hun politici misschien meer respect tonen voor hun geschiedenis.”

~ Natascha NeefParakalo

Foto: FortRammekens.nlMedewerkers van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) hebben…
mechanisme-van-antikythera-gr
Antikythera mechanisme - Foto: CCHet Nationaal Archeologisch Museum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: