Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt (81) overleden

Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken uit de collectie van Cornelius Gurlitt

Schilderij van Franz Marc, een van de kunstwerken uit de collectie van Cornelius Gurlitt

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is op 81-jarige leeftijd overleden. Gurlitt kwam vorig jaar in het nieuws nadat bekend werd dat hij een omstreden kunstcollectie bezat.


De Duitser erfde de kunstwerken van zijn vader, de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt die van de nazi’s opdracht kreeg verschillende kunstwerken te laten verdwijnen.

Cornelius Gurlitt had zo’n vijftienhonderd kunstwerken in bezit, waaronder werken van Monet, Renoir en Picasso. Een aanzienlijk aantal van die werken zijn volgens de Duitse justitie door nazi’s gestolen of onder dwang verkocht door de voormalige Joodse eigenaren.

Gurlitt beweerde steeds dat de collectie op een eerlijke manier in bezit van zijn vader was gekomen. Werken teruggeven aan nabestaanden van voormalige eigenaren wilde hij dan ook niet. Wel stemde de Duitser onlangs in met een herkomstonderzoek. Dit onderzoek zou anderhalf jaar duren. De kunstverzamelaar had al enige tijd last van zijn hart. Wat er nu met de kunstverzameling gaat gebeuren is nog niet bekend.

- advertentie -

Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt overleden

Duitse officier bij Stalingrad
Duitse officier bij StalingradDe Russische president Vladimir Poetin…
Waterlelies - Claude Monet, 1907
Waterlelies - Claude Monet, 1907Bij veilinghuis Christie's in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: