Laatste Franco-symbool verwijderd uit Barcelona

In Barcelona is zondag, 35 jaar na de dood van dictator Francisco Franco, het laatste standbeeld dat herinnerde aan de Franco-tijd verwijderd.

Het laatste symbool dat herinnerde aan het bewind van dictator Franco stond sinds 1939 op een plein in het centrum van de stad. Het ging om een beeld van een staande vrouw met een laurierblad boven haar hoofd dat werd opgericht ter ere van de overwinning van Franco´s leger tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Na de burgeroorlog kwam generaal Francisco Franco met de hulp van Adolf Hitler en Benito Mussolini in 1939 in Spanje aan de macht. Franco regeerde zeer autoritair. In Catalonië mocht onder zijn bewind buitenshuis geen Catalaans gesproken worden. Ook andere uitingen van de Catalaanse cultuur werden op last van de dictator verboden.

Laatste standbeeld

In 2007 ondertekende de Spaanse minister-president Jose Luis Rodriguez Zapatero een wet die bepaalde dat alle standbeelden en plaquettes op openbare gebouwen die herinneren aan het Franco-regime moesten worden verwijderd.

- advertentie -

April 2009 werd het laatste standbeeld van Franco al uit Spanje verwijderd. Dit beeld stond in Melilla, een stad die Franco in 1921 als leider van het Vreemdelingenlegioen redde tijdens een bestorming.

Lees ook: Francisco Franco (1892-1975) – Spaans generaal en president

Eduard de Martelaar zou eind tiende eeuw zijn vergiftigd…
[caption id="attachment_10212" align="alignleft" width="265"]Still uit 'The King's Speech'De film The King's Speech…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: