Laatste Navajo-codespreker overleden

Chester Nez, staand vooraan links (archief Nez familie)

Chester Nez, staand vooraan links (archief Nez familie)

Chester Nez, de laatste nog levende Navajo-indiaan die de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp om een geheime code te maken, is op 93-jarige leeftijd overleden.


Tijdens de oorlog wilden de Amerikanen graag berichten versturen die niet door de vijand begrepen werden. Hiervoor werd onder meer samengewerkt met Navajo-indianen. Zij ontwikkelden in hun eigen taal (die bekend staat als een van de moeilijkste talen ter wereld) een geheime code.

Voor de vijand was het heel lastig om die codetaal te ontcijferen. Omdat de Navajo-taal bij maar weinig mensen bekend was en bovendien zeer moeilijk, maar ook omdat de taal nog nooit op schrift was gezet. Speciaal voor de code maakten de Navajo-indiaan zelf een alfabet. In totaal hebben ongeveer vierhonderd Navajo-indianen meegewerkt aan het project.

Nooit gekraakt

De codetaal werd met name in Grote Oceaan ingezet. Voor zover bekend is hij nooit gekraakt door de Japanners. Volgens het Amerikaanse leger redde het werk van de codesprekers het leven van duizenden militairen.

- advertentie -

Chester Nez was de laatst levende Code Talker. Na de Tweede Wereldoorlog diende hij ook nog in de Koreaanse oorlog. Het werk van de Code Talkers werd onder meer bekend door de film Windtalkers uit 2002.

Trailer van de film ‘Windtalkers’

Mary en Winston Churchill in Potsdam, 1945 (National Archives)
Mary en Winston Churchill in Potsdam, 1945 (National…
Geallieerde vliegtuigen boven de invasievloot, op weg naar Normandië. (Filmbeeld op de site).
Het kan eigenlijk niemand zijn ontgaan dat vandaag 70 jaar geleden op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: