Laatste onbekende soldaat Grebbeberg geïdentificeerd

De Bergings- en Identificatiedienst van de Landmacht heeft na 71 jaar de identiteit vastgesteld van de laatste onbekende soldaat op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Defensie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De gesneuvelde militair blijkt de soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek. In mei 1940 vocht deze 21-jarige soldaat met zijn compagnie op de Grebbeberg. Een groot deel van het Nederlandse veldleger was in die meidagen langs de Grebbelinie opgesteld. Op 12 mei doorbraken de Duitse troepen de stelling bij de Grebbeberg.Bij de Slag om de Grebbeberg kwamen ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen om het leven.

Soldaat Brummelhuis vocht in de meidagen met zijn eenheid, de 16e Mitrailleurcompagnie van de IV Divisie, op de Grebbeberg. Na drie dagen vechten verliet hij volgens ooggetuigen zijn stelling die onder zwaar Duits artillerievuur lag. Deze stelling bevond zich vlakbij Ouwehands Dierenpark.

Naar nu blijkt werd Brummelhuis in 1940 al als naamloze soldaat begraven op de Grebbeberg. Omdat zijn nabestaanden DNA hadden afgeleverd was het voor de identificatiedienst mogelijk zijn identiteit vast te stellen. Soldaat W.F. Brummelhuis wordt vrijdag met militaire eer herbegraven op de Grebbeberg.

Korte NOS-video:

Ondergedoken als Anne Frank - Still YouTubeFilmmaker Marcel Prins…
Bandgrens tijdens de herdenking in 2007 - foto: CC/Y.S.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: