Laatste overlevende Treblinka-overleden

Samuel Willenberg is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste overlevende van vernietigingskamp Treblinka. Na de oorlog verhuisde hij naar Israël.

Samuel Willenberg

Samuel Willenberg

Als 16-jarige nam Samuel Willenberg dienst in het Poolse leger. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vocht hij vervolgens tegen de Russen en Duitsers. In 1942 werd hij gearresteerd. Vanwege zijn Joodse afkomst werd hij hierna naar Treblinka gedeporteerd. In dit kamp kwamen naar schatting 900.000 Joden om het leven.

Willenberg maakte onderdeel uit van de groep Joden die het kamp in 1943 in brand stak. Samen met honderden anderen probeerde hij de nazi’s vervolgens te ontvluchten. De meeste Joden werden doodgeschoten door de nazi’s of gevangengenomen. Slechts zeventig mensen wisten te ontkomen. Willenberg was een van hen.

Na tal van ontberingen bereikte hij Warschau. Van 1944 tot het eind van de oorlog vocht hij vervolgens mee tegen de Duitse bezetters in de ‘opstand van Warschau’.

- advertentie -

Lees ook: Ik overleefde Treblinka

Samuel Willenberg tijdens een herdenking in Treblinka:

Poortgebouw van de afgebroken woonschool Asterdorp in Amsterdam-Noord, tegenwoordig eigendom van woningcorporatie Ymere - cc
De Amsterdamse Woondienst blijkt in de Tweede Wereldoorlog de huren van Joden…
Grafsteen van George Lomas in Oosterbeek
Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft een helm ontvangen van een parachutist…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: