Laatste werkende jaknikker naar Openluchtmuseum

Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)

Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)

De laatste werkende jaknikker van Nederland verhuist binnenkort naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanaf half mei staat de pomp in het museum symbool voor het venster ‘de gasbel’ in de Canon van Nederland.

Eind augustus 2013 werden de laatste negen nog werkende jaknikkers in Nederland stopgezet. Sinds 1983 zijn vanaf oliewinningsterrein Berkel-4 in Rotterdam-Schiebroek 26 miljoen vaten olie opgepompt. Met de sluiting van het olieveld verdwenen ook de laatste jaknikkers uit het Nederlandse landschap. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geld beschikbaar gesteld voor de overplaatsing van de laatste nog werkende jaknikker naar het museumpark in Arnhem.

De jaknikker van Berkel-4 wordt vanaf juni 2014 in beweging gezet naast de boerderij uit het Drentse Zeijen in het Openluchtmuseum. Bij de karakteristieke machine wordt het verhaal gepresenteerd over de winning van fossiele brandstoffen uit Nederlandse bodem – turf, kolen, olie en gas -, over ‘warm wonen’ dat na de Tweede Wereldoorlog voor alle Nederlanders bereikbaar werd. Ook is er aandacht voor de (milieu)effecten van de winning en verbranding van fossiele brandstoffen, zoals CO2-uitstoot, bodemdaling en aardbevingen.

Soldaten Rode Leger betreden het Katharina Paleis (Museum Geelvinck)
De Peterhof door Duits vuur in puin geschoten,…
[caption id="attachment_40176" align="alignnone" width="927"] Boeddhamummie (Drents Museum)In het Drents Museum in Assen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: